Penne z ziołami, pomidorami i fetą

apio / DEON.pl
data09.08.2016 14:00

(fot. pixabay)

Makaron to doskonała podstawa dla wielu potraw, dań i sałatek. Wybornie łączy się z wieloma składnikami, pozwalając rozkoszować się bogactwem smaków. Dziś bardzo prosty przepis na makaron penne z ziołami, pomidorami i fetą.

 

Składniki:

 

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 6 średnich pomidorów
  • kilkanaście liści świeżego szpinaku
  • 10 dag sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • oregano
  • 1 ząbek czosnku

 

Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy tak, by był al dente - jędrny.

Pokroić pomidory w plastry, pokroić fetę w kostkę.

 

Oliwę wymieszać z ziołami, natką pietruszki i czosnkiem, dodać do makaronu, wymieszać.

 

Ułożyć makaron na środku talerza, obłożyć plastrami pomidora, przekładając je liśćmi szpinaku. Na wierzchu pomidorów ułożyć pokrojoną w kostkę fetę. Skropić oliwą. Sałatkę podawać na zimno.

 

 

Smacznego!