Makaron fusilli z jarzynami

WAM sr
data23.03.2017 13:37

(fot. Agnieszka Piątkowska/Wydawnictwo WAM)

Szukasz pomysłu na pyszne, a zarazem zdrowe i postne danie? Siostra Salomea ma dla Ciebie doskonałą propozycję.

 

Składniki:

25 dag makaronu świderki
1 mała puszka kukurydzy
1 mały brokuł
1 cebula
4 ogórki konserwowe
1 pęczek zielonego koperku
5 łyżek majonezu

sól
pieprz

 

Wykonanie:

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.

 

Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki i sparzyć w osolonym wrzątku przez ok. 5 min. Cebulę drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Kukurydzę odcedzić.

Schłodzony makaron wymieszać z cebulą, kukurydzą, ogórkami, koperkiem, różyczkami brokułu i majonezem. Doprawić do smaku. Przełożyć na półmisek. Wierzch udekorować zielonym koperkiem. Sałatkę makaronową podawać schłodzoną.