Spaghetti "Aglio e olio" z suszonymi pomidorami

apio / DEON.pl
data09.02.2011 08:28

Kiedyś "Aglio e olio" było potrawą biedoty, teraz jest podstawą menu każdej szanującej się włoskiej restauracji.
(fot. kawanet / flickr.com / CC BY)

Niewiarygodnie proste i szybkie, a przede wszystkim niewiarygodnie pyszne danie. Przekonajcie się sami!

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • pół szkalnki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszona papryczka chili
  • natka pietruszki
  • parmezan

 

Spaghetti ugotować al dente (do osolonej wody można wrzucić też gałązkę świeżej bazylii).

 

Podgrzać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną suszoną papryczkę chili. Jeszcze przez chwilkę wszystko podgrzewać.

 

Makaron odsączyć, wrzucić ponownie do garnka i dodać przygotowaną wcześniej zalewę. Dokładnie wymieszać i od razu podawać.

 

Na talerzu posypać startym parmezanem i posiekaną pietruszką.

 

Przepis można urozmaicać wg własnych upodobań. Można dodać suszone pomidory, liście szpinaku lub oliwki.

 

 

Kiedyś "Aglio e olio" (w oryginale tylko z oliwą i czosnkiem) było potrawą biedoty, teraz jest podstawą menu każdej szanującej się włoskiej restauracji.