Pyszne drożdżówki siostry Anastazji

S. Anastazja / DEON.pl / apio
data06.09.2016 16:00

(fot. pixabay.com)

Polecamy przepis Siostry Anastazji na ciasto drożdżowe, doskonałe na małe, pyszne drożdżówki, którymi zajadać będzie się cała rodzinka. Można je nadziać, serem, makiem, marmoladą, nadać im kształty placuszków, rogalików - według upodobania.

 

Składniki:

 

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mleka
  • 5-6 żółtek
  • 1/2 łyżeczki soli


Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.

 

Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto.

 

Gdy będzie odstawać od ręki, wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.
 

Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.

 

Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego można robić rogaliki, bułeczki z jabłkami, bułeczki z serem (masa serowa jak na sernik), bułeczki z makiem.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia.


W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie (z sera, maku) i posmarować roztrzepanym jajem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

 

Smacznego!