Przepis na piernik tradycyjny siostry Anastazji

S. Anastazja / DEON.pl / apio
data13.09.2016 15:00

(fot. Andrzej Sochacki)

Wszystkim polecamy wyśmienity piernik tradycyjny siostry Anastazji.

 

Ciasto:

 

  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag miodu płynnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżka kakao

 

Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika.

 

Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160 stopni przez ok. 40-60 min.

 

Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Można ozdobić kokosem lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Smacznego!