Przepis na torcik cappuccino

kz
data08.09.2016 16:00

(fot. pixabay.com)

Pyszny torcik w sam raz na wizytę ważnych gości. Nie tylko wygląda, ale i smakuje bosko!

 

Składniki:

 

  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%), schłodzonej
  • 1 łyżeczka kakao, do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

 

Cukier wymieszać z kawą, odstawić. Białka ubić ze szczyptą soli do sztywności, uważając by nie "przebić". Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier wymieszany z kawą, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i zmiksować.

 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg o średnicy około 22 cm. Wyłożyć na niego masę bezową, ukształtować od spodu szpatułką, wyrównać wierzch.

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Torcik umieścić w piekarniku i natychmiast przekręcić temperaturę do 150ºC. Piec przez około godzinę.

 

Zostawić do wystudzenia w uchylonym lekko piekarniku, na całą noc. Kolejnego dnia ubić śmietanę kremówkę, delikatnie wyłożyć na bezę, oprószyć kakao.

 

Smacznego!