Spróbuj deser ze Szkocji

data28.09.2016 15:00

(fot. pixabay.com)

Przepis na tradycyjną szkocką Cranachane.

 

Składniki:

 

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 70 g płatków owsianych
  • 120 g cukru
  • 400 g malin
  • 2 - 3 łyżki whisky

 

Sposób przygotowania:

 

Płatki owsiane wstawiamy na blasze wyłożonej pergaminem do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Zapiekamy z nawiewem przez około 20 minut.

 

1 łyżkę odkładamy do dekoracji, resztę skrapiamy whisky i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.

 

Maliny zasypujemy 60 g cukru, gotujemy około 10-15 minut, aż woda trochę odparuje. Mielimy, przecieramy przez sito. Studzimy.
Ubijamy śmietankę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niej płatki owsiane, mieszamy dokładnie.

 

W szklankach układamy warstwami maliny i śmietankę. Wierzch posypujemy płatkami, wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

 

Smacznego!