Zupa neapolitańska - na chłodne, zimowe dni

nt
data27.01.2017 11:15

(fot. shutterstock.com)

Pyszna zupa rodem z Neapolu. Rozgrzeje każdego zmarzlucha zimową porą. Bardzo prosty przepis.

 

 

Składniki:

  • kostaka bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • natka pietruszki lub świeży koperek
  • 5 serków topionych śmietankowych
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy

 

Sposób wykonania: 

  • Do gotującego się bulionu wrzucamy obraną, pokrojoną w talarki marchewkę.
  • Po chwili dodajemy ziele angielskie oraz listek laurowy.
  • Następnie rozpuszczamy serek topiony (dobrze pokroić go na mniejsze kawałeczki).
  • Gdy serek się już roztopi,doprawiamy zupę pierzem i solą.

 

Przelej do miseczki. Przyozdób koperkiem lub pietruszką. Można podawać z chlebem lub grzankami.

 

Smacznego !!!