5 najlepszych przepisów na sylwestrowe dania

ml
data31.12.2016 08:00

(fot. shutterstock.com)

Wielkimi krokami zbliża się koniec roku i noc sylwestrowa. Specjalnie na tę okazję przygotowaliśmy dla was 5 najlepszych dań i przekąsek, które możecie przygotować dla waszych najbliższych lub gości. O pomoc poprosiliśmy kulinarną mistrzynię - siostrę Anastazję. Zobaczcie, co dla was przygotowała.

 

1. Sałatka z brokułami 

 

(fot. sxc.hu)

 

Składniki:

 

  • 1/2 kg mrożonych lub świeżych brokułów
  • 4 jajka
  • 30 dag marchewki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
 
Wykonanie:
 
  • Brokuły gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 min. (mrożone krócej), delikatnie odlać wodę, przestudzić, podzielić na mniejsze różyczki.
  • Jajka ugotować na twardo, podzielić na ósemki.
  • Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ósemki.
  • Wszystko delikatnie wymieszać, dodać groszek, sól, pieprz, majonez, śmietanę i doprawić.

 

Przepis pochodzi z książki: 173 specjały siostry Anastazji
 
 
2. Sałata lodowa z indykiem i mandarynką
 

(fot. Bogdan Całka SJ, Andrzej Sochacki)

 

Składniki:

 

  • 1 średnia główka sałaty lodowej
  • 30 dag filetu z indyka
  • 1 puszka kiełków sojowych
  • 1 mała puszka mandarynek
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju
  • sos sałatkowy
  • sól
  • pieprz

 

Sos sałatkowy

 

  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • musztarda do smaku
  • drobno pokrojony koperek
  • sól, pieprz

 

Podane składniki wymieszać i doprawić do smaku.

 

Wykonanie:

 

  • Liście  sałaty  oczyścić  i  rozdrobnić. 
  • Filet z  indyka  pokroić w  paski,  doprawić  do smaku,  obtoczyć w mące  i  usmażyć  na oleju.
  • Koperek  drobno  posiekać. 
  • Składniki wymieszać, dodać odcedzone kiełki, mandarynki i sos sałatkowy, przygotowany wg przepisu.
  • Ponownie delikatnie wymieszać  i doprawić.

 

Przepis pochodzi z książki: 123 sałatki i surówki Siostry Anastazji

 

 

3. Sałatka brokułowa z bambusem i orzechami

 

(fot. Bogdan Całka SJ, Andrzej Sochacki)

 

Składniki:

 

  • 1 brokuł
  • 10-15 dag orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka masła
  • odrobina kwasku cytrynowego
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie: 

 

  • Brokuły oczyścić i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego.
  • Przestudzić i podzielić na różyczki.
  • Orzechy pokroić i podsmażyć na maśle. Przestudzić.
  • Połączyć składniki, dodać pędy bambusa, majonez i  jogurt.
  • Wymieszać i doprawić do smaku. Dekoracyjnie rozłożyć na półmisku.

 

Przepis pochodzi z książki: 123 sałatki i surówki Siostry Anastazji
 
 
4. Kurczakowa fantazja
 
(fot. Andrzej Sochacki)
 
Składniki:
 
  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 10 dag startego sera żółtego
  • 10-15 dag pokrojonego w krążki pora
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 1 mały słoiczek majonezu
  • 2-3 łyżki keczupu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie: 

 

  • Filety oczyścić, posolić i popieprzyć.
  • Każdy przeciąć wzdłuż i delikatnie rozbić.
  • Na dno blaszki wlać oliwę, rozłożyć połówki fileta, każdy posypać startym serem wymieszanym z pokrojonym porem.
  • Przykryć pozostałymi połówkami fileta.
  • Wierzch każdego przykryć plastrem żółtego sera. Na każdą część nałożyć majonez wymieszany z keczupem.
  • Piec w piekarniku ok. 30 min.
  • Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami na dekoracyjnie przybranym półmisku.

     
 
 
5. Słodki Snikers według siostry Anastazji
 
(fot. Andrzej Sochacki)
 

Ciasto I

 

  • 7 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na dwie części.

 

Ciasto II

 

  • 25 dag mielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek

 

Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.

 

Masa

 

  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 i 1/2 kostki masła

 

Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę żółtkową (można do smaku dodać spirytus).

 

Dodatki

 

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (gotowanego przez ok. 3 godz.)
  • 3-4 łyżki krojonych orzechów
  • wiórki czekoladowe

 

Przełożenie ciasta

 

Ciasto I (część) - 3/4 masy - ciasto II - mleko skondensowane - druga część ciasta I - pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą.

 

Przepis pochodzi z książki: Wielka księga ciast siostry Anastazji