Pomysł na obiad: ziemniaczane kotleciki z koperkiem

kz
data26.09.2016 15:00

(fot. Tommy Hemmert Olesen / flickr.com / CC BY)

Przepis na ziemniaczane kotleciki z koperkiem.

 

Składniki na 15 kotlecików:

 

  •     20 dag mąki pszennej
  •     20 dag ugotowanych, posolonych, utłuczonych ziemniaków
  •     3 łyżki mleka
  •     40 g miękkiego masła
  •     szczypta soli
  •     1 łyżka pokrojonego świeżego koperku
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

 

Mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkiego masła, szczyptę soli i koperku.

Następnie utłuczone na krem ziemniaki. Wlać mleko i zagnieść miękkie ciasto.

 

Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i foremką lub szklanką wykrajać krążki.

 

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 15 minut w temperaturze 200°C.

 

Smacznego!