Lekkostrawny makaron idealny na wiosenny obiad

WAM s. Salomea Łowicka FDC
data22.05.2017 07:00

(fot. Agnieszka Piątkowska / agnieszkapiatkowska.com)

Jeśli nie masz pomysłu na wiosenny obiad, przedstawiamy prosty przepis na wyśmienity makaron. 

 

Makaron z sosem szparagowym

 

Składniki:

 

  • ½ kg makaronu penne
  • 15 dag dojrzewającej
  • wędliny
  • kilka listków
  • zielonej bazylii
  • 4 pomidory
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 pęczek zielonych
  • szparagów
  • 1 pęczek dymki
  • ze szczypiorkiem
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

 

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
  • Wędlinę zwinąć w rulon i pokroić w plasterki.
  • Ugotowany makaron delikatnie wymieszać z sosem szparagowym i wyłożyć na półmisek. 
  • Na wierzch dekoracyjnie ułożyć plasterki wędliny, posypać sezamem
  • i przybrać zielonymi listkami bazylii.
  • Dymkę i szparagi oczyścić, pokroić na kawałki o długości 5-6 cm i smażyć na rozgrzanym maśle z oliwą przez ok. 10 min. 
  • Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, twarde części, miąższ pokroić w ćwiartki i dodać do usmażonych szparagów i dymki. 
  • Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

Przepis pochodzi z książki "Makarony Siostry Salomei"