Waniliowo-kokosowa panna cotta z pomarańczową czekoladą

Paulina Malczyk Paulina Malczyk
data04.05.2017 08:00

(fot. Paulina Malczyk)

Mówi się, że francuski nie tyją między innymi dlatego, że jedzą często, za to małe porcje. Chcąc wierzyć temu stwierdzeniu przygotowanie lekkiego deseru w mikroporcjach wydaje się rewelacyjnym rozwiązaniem i znalezieniem złotego środka pomiędzy "pora na deser", a "dbam o linię".

 

Zintensyfikowanie smaków sprawia, że podniebienie szaleje, a piękne podanie zaspokaja potrzebę piękna. Jak to mówią, wilk syty i owca cała. Co najwyżej, zjedzenie kilku porcji wciąż będzie małą dawką słodyczy. Ekspresowa w przygotowaniu panna cotta, włoski deser na bazie śmietanki i mleka tym razem, tym razem w nietypowym połączeniu z nutą kokosową i pomarańczową. Znalazło się też miejsce na czekoladę, wyznacznik deseru.

 

Waniliowo-kokosowa panna cotta z pomarańczową czekoladą

 

  •  puszka mleczka kokosowego (400g)
  •  100ml śmietany kremówki
  •  2 łyżki cukru pudru
  •  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  1 łyżeczka żelatyny

 

  •  100g gorzkiej czekolady
  •  skórka i sok z połowy pomarańczy
  •  50ml śmietanki kremówki

 

Mleko kokosowe i śmietanę podgrzewamy (nie zagotowujemy!), dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy.


Dodajemy cukier i ekstraktem waniliowym.


W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę ze śmietanką (50ml), dodajemy skórkę i sok pomarańczowy, łączymy.

 

Tak przygotowane masy mleczno-śmietankową i czekoladę przelewamy do naczynek naprzemiennie i wsadzamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

 

Podajemy po schłodzeniu. Smacznego!

 

***