Legendarne babeczki migdałowo-cytrynowe

Paulina Malczyk Paulina Malczyk
data06.05.2017 08:00

(fot. Paulina Malczyk)

Szybkie w przygotowaniu i szybkie w zjadaniu, zawsze pyszne oraz mile widziane, babeczki. Mało nakładu pracy i czasu wpływa na ich niesłabnącą popularność.

 

Poświęcane są im całe książki kucharskie, programy telewizyjne, a nawet tematyczne kawiarnie. Dają niezliczone możliwość twórczej aktywności. Przyjmą wszystkie składniki, byle w odpowiednich proporcjach. Idealne na drugie śniadanie, "coś słodkiego" do kawy, czy popołudniowej herbatki. Dla miłośników małych przyjemności i niespiesznie celebrowanych chwil.

 

Babeczki migdałowo-cytrynowe


Proporcje na 12 sztuk:

  •  1 szklanka mąki (o pojemności 250ml)
  •  70g mielonych migdałów
  •  3 jajka
  •  2/3 szklanki cukru
  •  1/3 szklanki oleju
  •  otarta skórka z jednej cytryny
  •  1 łyżeczka soku z cytryny
  •  1/2 łyżeczki proszku

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno olej, migdały, skórę i sok z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek. Krótko miksujemy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy 30 minut.
 


Karmel

 

  • 3 łyżki wody
  • 6 łyżki cukru pudru
  • 100ml śmietanki kremówki

 

W rondlu z wodą rozpuszczamy cukier, aż do zagotowania. Gdy zacznie bulgotać i nabierać lekko brązowego koloru, dolewamy śmietankę. Mieszamy do rozpuszczenia się bryłek cukru i zgęstnienia. Lekko studzimy i polewamy babeczki. Smacznego!

 

***

 

Paulina Malczyk - prowadzi autorskiego bloga o gotowaniu i stylu życia. Uwielbia gotować nocą, pijąc kawę z ulubionego kubka i jedząc sernik. Kolekcjonuje książki kucharskie, które często czyta podróżując.