Domowa konfitura z pomarańczy - idealna na zimowe wieczory!

WAM s. Anaztazja i s. Salomea
data23.11.2017 10:00

(fot. Agnieszka Piątkowska / WAM)

Zima nie musi kojarzyć się z szarością i nudą. Skosztuj wyjątkowej konfitury, która cieszy nie tylko podniebienie ale i oczy. Sprawdzony przepis od s. Salomei.

 

***

 

Składniki:

 

  • 7 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • ½ szklanki wody

 

Wykonanie:


Pomarańcze dokładnie wymyć, sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na części, usunąć pestki oraz biały nabłonek z środka. Obraną skórkę z 1 pomarańczy drobno pokroić.


Obrane pomarańcze zalać gorącą wodą, dodać pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i całość gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.


Gdy masa zgęstnieje, a pomarańcze będą się rozpadały, dolać sok z cytryny. Wymieszać i chwilę jeszcze całość podgotować.


Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić.

 

***

 

(fot. Agnieszka Piątkowska / WAM)


Konfitura z pomarańczy to aromatyczny dodatek do ciast, biszkoptowych rolad, kruchych tart czy kremów pomarańczowych. Wyśmienicie smakuje z pieczywem. A już na pewno rozgrzewa z gorącą herbatą z dodatkiem cynamonu i goździków. Smacznego!

 

Więcej znakomitych przepisów na zimowe dni oraz Boże Narodzenie znajdziecie w najnowszej książce s. Anastazji i s. Salomei