Czas na piknik! Idealne danie koszykowe

Paulina Malczyk Paulina Malczyk
data01.05.2017 08:00

(fot. Paulina Malczyk)

Skwery, parki i ogrody już nie straszą suchymi badylami, wręcz przeciwnie, koją zmysły zieloną, pachnącą trawą i bzem. Czas na piknik! Ten przepis nadaje się na długie i krótkie wypady.

 

Trochę zapomniane kosze piknikowe naszych babć przeżywają swój renesans. Nie trzeba dodawać, że ten spokojny wypoczynek na świeżym powietrzu jest też okazją do nadrobienia towarzyskich i książkowych zaległości. Przygotowując jedzenie, które zapakujemy do kosza należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Danie musi dobrze smakować zimne, musi się łatwo dać podzielić i pozostawiać po sobie jak najmniej odpadów. Obecnie na rynku można znaleźć wszelakie akcesoria pinikowe, które skutecznie pomogą w przygotowaniu pięknej wyprawki. Propozycją do spakowania jest dziś quiche, czyli wytrawna wersja klasycznej tarty.

 

Quiche ze szparagami i kabanosami


Spód:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremkę do tarty o średnicy 28cm wysmarowujemy masłem i wykładamy spód papierem. Wszystkie składniki szybko zagniatamy ręcznie lub malakserem. Ciasto chłodzimy w lodówce ok 20 min. Im ciasto jest mocniej schłodzone, tym później wychodzi bardziej kruche. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy, formując rant. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy schłodzony spód przez ok 15-17 minut z obciążeniem (na ciasto kładziemy krążek z papiery do pieczenia i wysypujemy groch np. jasiek; zapobiegnie to wybrzuszeniu ciasta).


Nadzienie:

 

  • 400g białych szparagów
  • 90g cienkich kabanosów
  • 90ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50g wędzonego sera
  • 50g sera camembert
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
  • szczypta wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

 

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kabanosy kroimy na połówki. Odkładamy.Ser rozdrabniamy. Śmietankę łączymy z jajkami, przyprawami, musztardą i serem. Na podpieczony spód wykładamy naprzemiennie kabanosy i szparagi. Zalewamy masą jajeczno-serową i pieczemy ok 40 minut. Dobra propozycja zarówno na ciepło jak i zimno. Smacznego!

 

***

 

Paulina Malczyk - prowadzi autorskiego bloga o gotowaniu i stylu życia. Uwielbia gotować nocą, pijąc kawę z ulubionego kubka i jedząc sernik. Kolekcjonuje książki kucharskie, które często czyta podróżując.