To dieta dla ciała i duszy. Zadbaj o swoje zdrowie i życie duchowe

WAM Krystyna Dajka
data05.06.2019 07:30

(fot depositphotos.com)

"Dieta dla zdrowia jest przeznaczona absolutnie dla każdego: dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Można ją stosować przez całe życie. Jest pyszna, łatwa w stosowaniu. Polecam ją szczególnie tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy" - tak o "Diecie dla zdrowia" mówi sama autorka, Krystyna Dajka.

 

"Szukając odpowiedzi na pytanie, jaki pokarm byłby najbardziej odpowiedni dla człowieka, znajdujemy odpowiedź w Piśmie Świętym Starego Testamentu: "I rzekł Bóg: »Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem«" (Rdz 1,29). Zatem w zamyśle Stwórcy podstawowym pokarmem człowieka powinny być rośliny, które są w stanie wydać ziarna, czyli warzywa, i które posiadają nasiona, czyli owoce.

 

Również w Piśmie Świętym, w Księdze Daniela (Dn 1,12-15), znajdujemy chyba pierwszą na świecie próbę doświadczalną wpływu dziesięciodniowego postu na warzywach na zdrowie: "Poddaj sługi twoje dziesięciodniowej próbie: niech nam dają jarzyny do jedzenia i wodę do picia (…). A po upływie dziesięciu dni wygląd ich był lepszy i zdrowszy niż innych młodzieńców, którzy spożywali potrawy królewskie".

 

Szczególnie w dzisiejszych czasach istnieje nagląca potrzeba podejmowania i propagowania wszelkich praktyk dotyczących wstrzemięźliwości i postów oraz wprowadzenia zwyczaju spożywania naturalnej żywności - diety, w której warzywa i owoce powinny przeważać."

 

[fragment tekstu pochodzi z książki "Post Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej" Krystyny Dajki i ks. Łukasza Piórkowskiego.]

 

Dieta dla zdrowia

 

"Dieta dla zdrowia" przeznaczona jest nie tylko dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać, ale również dla tych, którzy stosowali Post Daniela i chcą zachować jego efekty przez całe życie. Autorka udowadnia, że wystarczy przestrzegać kilka podstawowych zasad, by znacząco spowolnić proces starzenia się organizmu, wyeliminować stany zapalne oraz ograniczyć rozwój wielu chorób cywilizacyjnych. Jakie zasady warto przyjąć?

 

1. Jedz tylko wtedy, kiedy czujesz głód. Im mniej jemy, tym dłużej żyjemy.

2. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Jedz wyciszony, celebruj posiłki.

3. Nie pij na pół godziny przed posiłkiem ani w czasie posiłku. Odczekaj co najmniej godzinę po posiłku, zanim się czegoś napijesz.

4. Między posiłkami pij czystą niegazowaną wodę, herbaty ziołowe, soki wyciskane z owoców i warzyw.

5. Wybieraj pokarmy pełnowartościowe, tak aby Twój organizm miał z nich jak najwięcej korzyści - mógł uzupełnić niedobory niezbędnych substancji odżywczych, zwiększyć swoją odporność, odbudować zaburzony metabolizm, zaspokoić potrzeby fizjologiczne, szybciej usuwać toksyny z organizmu i przyzwyczaić się do nowych nawyków.

6. Dbaj o swoje jelita, ich systematyczne oczyszczanie i regenerację. Sprawnie funkcjonujące jelito to podstawa dobrze działającego układu odpornościowego -

z jelita pochodzi 80% naszej odporności.

7. Staraj się utrzymywać prawidłową wagę ciała.

8. Bądź aktywny fizycznie - wybieraj takie zajęcia czy sporty, które najbardziej lubisz. Ćwicz systematycznie, ale się nie forsuj.

9. Pielęgnuj dobre relacje z ludźmi. Zawiązuj stabilne i solidne więzi.

10. Dbaj o swoje życie duchowe - kilka minut modlitwy w ciągu dnia redukuje stres i wzmacnia koncentrację.

11. Ciesz się życiem, zachowuj pogodę ducha i optymizm.

12. Nie zapominaj o wysypianiu się.

 

Zawsze możesz sprawić, że Twoje życie stanie się lepsze. Nigdy nie jest za późno ani za wcześnie na zmianę sposobu odżywiania się i stylu życia. Nie czekaj na innych, zrób to sam!

 

ZDROWE PROPORCJE W DIECIE - 80:20

 

Podstawą Twojej diety powinny być produkty pochodzenia roślinnego. To oznacza, że na 80% pokarmów, które spożywasz, powinny składać się: warzywa, owoce, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe, nasiona oleiste i zdrowy tłuszcz. Wszystkie jak najmniej przetworzone.

 

Pozostałe 20% jest zarezerwowane na produkty pochodzenia zwierzęcego: przede wszystkim tłuste ryby, rzadko mięso (wołowe, wieprzowe, drobiowe, baraninę) i produkty mleczne.

 

CO TO JEST PORCJA?

 

Porcja to tyle, ile mieści się w dłoniach, np. 1 porcja to jabłko, 4-6 rzodkiewek czy pół brokuła. Porcja powinna ważyć 100 gramów.

 

PODZIAŁ DOBOWY

 

>>WARZYWA - CO NAJMNIEJ 4-5 PORCJI

 

Wybieraj zwłaszcza zielone warzywa liściaste (jarmuż, sałatę rzymską, szpinak, rukiew wodną, botwinkę), warzywa krzyżowe (brokuł, kalafior, kapustę, brukselkę), marchew, cebulę, buraki itd.

 

Warzywa te są bardzo dobrym źródłem flawonoidów i karotenoidów o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Uzupełniaj je warzywami z całej palety kolorystycznej, tak aby dostarczać organizmowi wszystkich składników odżywczych.

 

>>OWOCE ŚWIEŻE: 2 PORCJE

 

Im ciemniejsze, tym więcej zawierają składników przeciwutleniających

i przeciwzapalnych.

 

>>OWOCE SUSZONE: 1 PORCJA

 

Wybieraj morele, rodzynki, żurawinę, daktyle, figi, owoce goji.

 

Suszone owoce doskonale zastępują słodycze. zastępują słodycze.

 

>>ZBOŻA: 3-5 PORCJI

 

Ryż dziki, brązowy, basmati, czarny; kasza gryczana, jęczmienna, jaglana; komosa ryżowa, amarantus, płatki zbożowe.

Produkty te dostarczają energii i minimalizują gwałtowne skoki poziomu glukozy i insuliny we krwi.

 

>>MAKARON: 2-3 RAZY W TYGODNIU

 

Wybieraj makaron z mąki razowej, gryczany, ryżowy, z grochu, fasoli.

 

Zawsze gotuj makaron al dente - dzięki temu ma niższy indeks glikemiczny i powoduje mniejsze wahania poziomu glukozy we krwi.

 

>>ROŚLINY STRĄCZKOWE: 1-2 PORCJE DZIENNIE

 

Fasola, groch, ciecierzyca, soczewica i bób.

 

Są one bogate w błonnik rozpuszczalny, który wspomaga wydalanie toksyn z organizmu, oraz w kwas foliowy, potas i magnez. Są również źródłem białka i mają niski indeks glikemiczny, co sprzyja kontroli poziomu cukru we krwi.

 

>>ZDROWE TŁUSZCZE: 1-2 PORCJE

 

Ich źródłem są oleje organiczne z pierwszego tłoczenia na zimno: oliwa z oliwek extra vergine, olej lniany, olej z nasion wiesiołka, olej słonecznikowy oraz olej z pestek dyni, nasiona oleiste: siemię lniane, nasiona konopi, nasiona chia, pestki dyni, słonecznika, sezam i mak, a także awokado, orzechy włoskie, laskowe i tłuste ryby morskie.

 

Tłuszcze te są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 o działaniu przeciwzapalnym.

 

>>RYBY: 1-2 RAZY W TYGODNIU

 

Stanowią niewielką część menu.

 

[fragment pochodzi z książki "Dieta dla zdrowia. Chleby i pasty do chleba, śniadania, kolacje Krystyny Dajki"]

 

W najbliższych dniach ukażą się dwie nowe książki Krystyny Dajki z cyklu "Dieta dla zdrowia":