Banki Żywności zebrały 740 ton jedzenia w ponad 600 miastach, 3 tys. sklepów i przy wsparciu ok. 55 tys. wolontariuszy

KAI / pch
data06.12.2018 12:23

(fot. monkey business images / shutterstock)

Podczas prowadzonej w Polsce Świątecznej Zbiórki Żywności pod hasłem "Podaruj potrzebującym jedzenie na świąteczny stół", w dniach 30 listopada - 1 grudnia Banki Żywności zebrały 740 ton jedzenia.

 

Dzięki zaangażowaniu Polaków wspierających zbiórkę, produkty te jeszcze przed świętami trafią do ok. 360 tysięcy osób. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie wsparcie 55 tysięcy wolontariuszy.

 

Zbiórka odbyła się w ponad 600 miastach, w ponad 3 tysiącach sklepów i przy wsparciu około 55 tysięcy wolontariuszy. 740 ton zebranej żywności to ponad 200 samochodów dostawczych, po brzegi wypełnionych produktami spożywczymi, które trafią do osób potrzebujących. Z pomocy skorzystają samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy, nie stać na zakup żywności. 

Wynik 740 ton udało się uzyskać zaledwie w ciągu dwóch dni. W pierwszym dniu w piątek zebrano 240 ton, a o 100% więcej bo aż 500 ton zebrano w sobotę. Zeszłoroczna zbiórka, która trwała trzy dni zakończyła się zebraniem 776 ton. 

 

"Jak co roku, także i tym razem nie brakowało zaangażowanych osób, które ruszyły do sklepów, by wspomóc najbiedniejszych. Efekt zbiórki to także zasługa ponad 55 tysięcy wolontariuszy i wielu zaangażowanych ludzi. Bardzo wszystkim dziękujemy za wrażliwość i wsparcie. To dla nas niezwykle budujące, że ludzie pomagają bez względu na wiek czy status społeczny"

 

- podkreśla Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Oprócz standardowych produktów z długim terminem ważności, zbieranych przez Banki Żywności, wielu ludzi dokładało do koszy także przysmaki, czekoladowe smakołyki i świąteczne mikołaje dla dzieci. Większość wspierała akcję, przy okazji robienia zakupów dla siebie, kupując dodatkowe produkty. Byli jednak też tacy, którzy specjalnie przyjechali, by podarować całe kosze zakupów. 

Produkty ze zbiórki zostały przetransportowane do magazynów, gdzie są obecnie liczone, sortowane i pakowane w paczki. Stamtąd zostaną przekazane do lokalnych organizacji pomocowych. Dzięki temu osoby potrzebujące otrzymają wsparcie jeszcze przed świętami.

Oprócz żywności zbiórkowej Banki Żywności, jak co roku, będą uzupełniać paczki świąteczne o inne produkty, m.in. z krótkimi terminami przydatności jak warzywa, owoce czy nabiał, pozyskane w ramach swojej codziennej działalności od producentów i ze sklepów.

By móc efektywniej wykorzystać swój potencjał i możliwości ratowania większych ilości jedzenia organizacja ruszyła wraz z początkiem grudnia z najnowszą kampanią "Stoliczku, nakryj się", której celem jest zbiórka pieniędzy na całoroczną działalność Banków.

Partnerem Strategicznym Świątecznej Zbiórki Żywności była firma McCormick, właściciel marki Kamis. Świąteczną Zbiórkę Żywności wspierały takie sieci jak Auchan, Biedronka, Carrefour, Intermarche, Kaufland, Lidl, Mila, Netto, Polo Market, Stokrotka, Tesco. Po zakończeniu zbiórki Tesco przekaże Bankom Żywności darowiznę w kwocie 20% całkowitej wartości zebranych produktów.

Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją od ponad 20 lat istnienia, jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w Polsce. Zrzeszonych w Federacji 31 Banków Żywności specjalizuje się w pozyskiwaniu, transportowaniu i dystrybucji produktów żywnościowych.

 

Organizacje są w stanie przyjąć i rozdysponować każdy rodzaj żywności, nawet z krótkim terminem przydatności do spożycia, w tym produkty świeże i wymagające warunków chłodniczych, spełniając przy tym wszystkie kryteria bezpieczeństwa. Banki Żywności dzięki codziennym działaniom na masową skalę, pozyskują średnio 80 000 ton jedzenia rocznie (dane z ostatnich 5 lat), które dystrybuują do ponad 1 600 000 najbardziej potrzebujących osób, za pośrednictwem 3500 organizacji pomocowych i instytucji społecznych. Żywność pochodzi m.in. od producentów, rolników, sieci handlowych i ze zbiórek żywności.

 

Duża część produktów jest dystrybuowana w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Organizacja aktywnie działa również na rzecz niemarnowania żywności i zdrowego odżywiania poprzez edukację skierowaną do różnych grup społecznych, w tym kampanii społecznych i warsztatów. Banki Żywności w ciągu ostatniego roku przeprowadziły około 5.000 szkoleń i warsztatów.