Oświadczenie biskupa elbląskiego do raportu fundacji "Nie lękajcie się": na żadnym etapie sprawy nie było prób jej tuszowania

Kuria Diecezji Elbląskiej / pch
data26.02.2019 12:36

(fot. diecezja.elblag.pl)

Publikujemy w całości oświadczenie biskupa elbląskiego Jacka Jezierskiego, które napisał w odpowiedzi na zarzuty zawarte w raporcie fundacji "Nie lękajcie się" przekazane papieżowi Franciszkowi.

"Moje nazwisko znalazło się w raporcie o wykorzystywaniu seksualnym małoletnich w Kościele w Polsce, który został opublikowany 20 lutego 2019. Autorzy raportu przytoczyli fragment mojej rozmowy z dziennikarzem »Gazety Olsztyńskiej«. Dotyczyła ona sprawy duchownego oskarżonego o pedofilię.

W chwili rozmowy toczyło się jeszcze postępowanie, przynajmniej na forum Stolicy Apostolskiej. Dlatego moja wypowiedź nie posiadała charakteru werdyktu. Sprawa, o której mowa, zakończyła się wyrokiem skazującym i surowymi sankcjami kościelnymi wobec duchownego. Na żadnym etapie sprawy nie było prób jej tuszowania czy zacierania śladów.

Pragnę zauważyć, że w ciągu ostatnich kilkunastu lat tworzyły się coraz doskonalsze procedury i praktyka kościelna w walce z pedofilią.

Pedofila jest poważnym przestępstwem, które dotyka społeczność Kościoła. Jest przede wszystkim krzywdą wyrządzoną małoletnim. Duchowni, którzy dopuścili się pedofilii, popełnili wielkie zło".

Bp Jacek Jezierski
Elbląg, 22 lutego 2019